Zaznacz stronę

Noże kuchenne należą do akcesoriów, których używamy codziennie. Praca ze zniszczonym, stępionym nożem nie należy do przyjemnych, dlatego powinniśmy poświęcić więcej uwagi dbaniu o noże. Wiedza jak z nimi postępować może nam pomóc utrzymać je w doskonałym stanie nawet przez wiele lat.

cięcie warzyw

Jak należy zadbać o noże kuchenne?

Kiedy chcemy, żeby nasze noże służyły nam dobrze przez długie lata, koniecznie zadbajmy o poniższe kwestie:

  • używamy noży kuchennych zgodnie z przeznaczeniem,
  • regularnie ostrzymy noże,
  • nie myjemy noży w zmywarce,
  • pamiętamy o odpowiednim przechowywaniu,
  • czyścimy noże po każdym użyciu,
  • unikamy narażania noży na skrajne temperatury, działanie substancji chemicznych, czy urazy mechaniczne.

Noże kuchenne – użytkowanie

Żeby noże mogły nam służyć jak najlepiej powinniśmy pamiętać o użytkowaniu ich zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli jesteśmy posiadaczami kompletu noży, w którym poszczególne egzemplarze przeznaczone są do krojenia chleba, filetowania ryb, czy obierania warzyw, trzymajmy się tej zasady. Cienki i giętki nóż może ulec zniszczeniu, kiedy będziemy starali się pokroić nim kości lub inne twarde przedmioty. Ponadto nie używajmy naszych noży do otwierania puszek, czy butelek. Może to spowodować trwałe uszkodzenia, a w efekcie konieczność zakupu nowych noży.

Ostrzenie noży

Żeby nóż spełniał swoje funkcje, powinien być regularnie ostrzony. Warto ostrzyć noże za pomocą ostrzałek, które są właśnie dla nich przeznaczone. Dobrze jest się w nie zaopatrzyć już w momencie zakupu noży. Nie zalecamy ostrzenia noży za pomocą wysokoobrotowych szlifierek. wysokie obroty szlifierki powodują rozhartowanie stali a to wpływa na to, że stal traci swoją twardość i noże szybko się tępią. Warto kupić specjalne kamienie do ostrzenia noży lub stalkę.

Mycie noży kuchennych

Jeżeli chcemy, żeby noże kuchenne przetrwały lata, unikajmy mycia ich w zmywarce. Może to prowadzić do ich stępienia i uszkodzenia. Jeżeli nie możemy obejść się bez zmywarki, powinniśmy poszukać noży, których producent dopuszcza taki sposób czyszczenia. Warto czyścić noże po każdym ich użyciu. Resztki jedzenia, które często i przez długi czas mają kontakt z powłoką noża, mogą spowodować jego nieodwracalne uszkodzenia. Ten argument przemawia również za rezygnacją ze zmywarki. Zanim włączymy urządzenie, brudne noże często czekają już przez wiele godzin. Po umyciu noża dokładnie go suszymy. Dzięki temu nawykowi unikniemy tworzenia się rdzy na jego powierzchni.

Stojak na noże uniwersalny na wszystkie rodzaje noży brązowy

 Przechowywanie noży kuchennych

Wiele osób zapomina, ze noże kuchenne muszą być przechowywane w odpowiedni sposób. Właściwe przechowywanie pomoże zapobiec wieku uszkodzeniom. Polecanym rozwiązaniem są uniwersalne stojaki na noże. Bloki umożliwiają przechowywanie każdego noża osobno, co chroni je przed stępieniem i mikrouszkodzeniami. Dobrze zaprojektowane stojaki są ponadto ergonomiczne i prezentują się bardzo okazale.

Ochrona noży przed temperaturą, urazami mechanicznymi i szkodliwymi substancjami chemicznymi

Nawet kiedy nasze noże są bardzo dobrej jakości nie oznacza to, że są niezniszczalne. Pozostawienie noża w rozgrzanym piekarniku może zniszczyć przynajmniej jego rękojeść. Unikajmy upuszczania noży na twardą powierzchnię. Należy chronić noże przed kontaktem z rozmaitymi substancjami chemicznymi, takimi jak na przykład kwasy, które mogą nieodwracalnie je uszkodzić.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress