Zaznacz stronę

Kuchnia to pomieszczenie, w którym mieszają się bardzo różne zapachy. Przygotowujemy w nich przecież potrawy z brokułów, ryb, używamy cebuli i czosnku. Są jednak proste, domowe sposoby, aby kuchnia była świeża i pachnąca. Niemiłą woń zneutralizują produkty, których na co dzień używamy w kuchni: zioła, sól i kawa.

Usuwamy zapach spalenizny

Każdej, nawet najbardziej doświadczonej w przyrządzaniu potraw gospodyni może się zdarzyć, że coś mocno przypali. Nieprzyjemną woń spalenizny można jednak bardzo szybki usunąć korzystając z aromatycznych przypraw. Wystarczy do rondla wlać niewielką ilość wody, wsypać kilkanaście goździków i torebkę cynamonu, przykryć i doprowadzić na zagotowania. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, odkryj rondel, aby przyjemny zapach wypełnił szybciej całą kuchnię. Inny sposób (kiedy przypali ci się pieczeń) to wrzucenie do rozgrzanego piekarnika skórek z owoców cytrusowych: cytryny, pomarańczy, limonki czy mandarynki. Trzeba je delikatnie podpiec. W rozgrzanym piekarniku możemy też upiec pomarańcze z wcześniej wbitymi goździkami.

Zapach z warzyw kapustnych

Przykry zapach po gotowaniu dań z kapusty, kalafiora, brokułów albo szparagów utrzymuje się w domu bardzo długo. Aby uniknąć przykrego zapachu, przygotowując potrawy z tych warzyw gotuj je w garnku z dodatkiem skórki z ciemnego chleba. Jeśli jednak nie masz chleba i przykry zapach już się pojawił, możesz go zlikwidować ziołami. Do rondelka wlej małą ilość wody i wsyp do niego: pieprz, majeranek i miętę. Doprowadź do zagotowania. Napar z ziół sprawi, że przykry zapach się ulotni.

Zapach z ryb i owoców morza

Przykremu zapachowi w trakcie smażenia ryby możemy zapobiec. Wystarczy razem z nią w trakcie smażenia położyć na patelni plastry surowego ziemniaka. Ziemniaki wchłoną zapach ryby. Kiedy o tym zapomnisz i przykry zapach już unosi się w kuchni, upraż na suchej patelni dwie łyżki mielonej kawy. Aromat kawy zabije przykry zapach ryb. Zapach na dłoniach, który pozostał po przygotowaniu ryby do smażenia najszybciej usuniemy myjąc je w wodzie z dodatkiem łyżki soli.
Po czosnku i cebuli

Przykry zapach na dłoniach, ale też na desce do krojenia pozostawia czosnek i cebula. Pojawia się pytanie: czy można się go skutecznie pozbyć? A jeśli tak, to w jaki sposób? Możemy pozbyć się przykrego zapachu czosnku lub cebuli z deski do krojenia posypując ją grubą warstwą soli. Przykry Najlepiej jest zrobić to wieczorem, gdyż deskę zostawiamy do rana. Rankiem zsypujemy z niej sól, normalnie myjemy i przecieramy przekrojoną na pół cytryną lub wyciśniętym sokiem. Każdy przykry zapach z deski do krojenia usuniemy także papką z sody oczyszczanej i wody. Papkę nakładamy na deskę, pozostawiamy na 15 minut, a następnie ją normalnie myjemy. Do usunięcia przykrego zapachu czosnku, cebuli, ale także śledzi z rąk najlepiej jest użyć specjalnego mydła kuchennego, które pachnie na przykład limonką lub innymi owocami cytrusowymi. Po jego użyciu przykry zapach z dłoni szybko zniknie.

Wiele przykrych kuchennych zapachów usuwa także ocet.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange