Warning: A non-numeric value encountered in /home/seus/domains/ecochata.pl/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Zmywarka już od pewnego czasu nie jest synonimem luksusu i bardziej trafne wydaje się mówienie o niej jako o rozwiązaniu, którego obecność w naszych domach staje się normą. Zmywarka ułatwia codzienne życie, a jedyne ograniczenie z nią związane wiąże się z tym, że nie wszystkie elementy zastawy stołowej mogą być do niej wkładane. Nie można zatem uciec od pytania o to, jak przedstawia się sytuacja wówczas, gdy w centrum naszego zainteresowania znajdują się noże kuchenne.

Noże w zmywarce – na własne ryzyko

Oczywiście, informacje na temat wzajemnych relacji zmywarek do naczyń i noży bywają zróżnicowane, sami producenci często wspominają bowiem o możliwości wykorzystywania tego urządzenia chcąc podkreślić, że jest to jeden z atutów oferowanych przez nich noży. Co do zasady przyjmuje się jednak, że noże nie powinny być myte w zmywarce zarówno z uwagi na panującą w niej wysoką temperaturę, jak i ze względu na to, że obijając się o siebie oraz o naczynia i garnki myte razem z nimi, noże po prostu tępią się. Wspomniana już gorąca woda nie tylko osłabia zresztą właściwości noży, ale i przyczynia się do tego, że te ostatnie szybciej się tępią. Jeśli dysponujemy nożami, które wykorzystujemy jedynie podczas serwowania dania głównego, a jednocześnie nie mają one dla nas wartości sentymentalnej, możemy korzystać ze zmywarki. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby noże jak najdłużej spełniały swoje funkcje, a jednocześnie mamy świadomość tego, że w momencie zakupu nie były one wcale rozwiązaniami najtańszymi, znacznie lepszym pomysłem będzie zainteresowanie się innymi sposobami doprowadzania ich do czystości. Jeśli zdecydujemy się na bardziej wnikliwą analizę tego zagadnienia, z pewnością dojdziemy do wniosku, że mycie noży jest znacznie bardziej skomplikowane niż skłonni bylibyśmy przypuszczać. Wiemy już, że noże i zmywarki nie są dla siebie stworzone, okazuje się jednak, że niebezpieczne może okazać się również pozostawianie ich w zlewie wraz z innymi brudnymi naczyniami. Ponownie za największe zagrożenie dla noży można uznać wilgoć. Ta przyczynia się nie tylko do ich postępującego rdzewienia, ale i do tego, że noże tracą kolor, a ich zdobienia stają się znacznie mniej okazałe. Pozostawiając nóż w zlewie przez długi czas nie mamy też pewności, że w pewnym momencie nie przygniecie go ciężki garnek albo inne naczynie kuchenne, nie powinniśmy więc być więc zdziwieni, że systematycznie będzie się on stawał coraz mniej ostry.

Mycie noży – szybko i delikatnie

Nie każdy uważa się za osobę systematyczną, jeśli jednak w grę wchodzi mycie noży kuchennych, dobrze jest wyrobić w sobie ten nawyk. Najlepiej, jeśli nóż zostanie umyty zaraz po jego użyciu, natychmiast po doprowadzeniu go do czystość wskazane jest przy tym przetarcie go sucha ściereczka, aby chronić nóż przed rdzą. Jeszcze przed pierwszym myciem dobrze jest też zapoznać się z zaleceniami wydanymi przez producenta, po umyciu wskazane jest zaś umieszczenie noża w miejscu, w którym mamy pewność, że nie będzie on narażony na obicia i wyszczerbienia (na przykład w uniwersalnym stojaku na noże).

Czy można myć noże kuchenne w zmywarce? My nie zalecamy. Naostrzenie noża z dobrej stali wymaga umiejętności i poświęcenia. Zalecamy chronić noże przed stępieniem oraz dbać o ich regularne ostrzenie!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress