Zdrowa eko dieta jesienią?

Jesień przywodzi na myśl w pierwszej kolejności dynię, grzyby czy jabłka. To warzywa sezonowe, które są gwarancją nie tylko pysznego stołu, ale także zdrowego i ekologicznego podejścia do kuchni. Oto kilka przepisów na sezonowe podejście do jesiennego comfort food.

Dynia w klasycznym ujęciu

Nie musisz wiedzieć, czym jest Pumpkin Spice Latte, żeby móc w pełni cieszyć się smakiem dyni, która urzeka nie tylko w deserach, ale również, a może zwłaszcza w daniach wytrawnych. Dodaj odrobinę imbiru, cynamonu, kardamonu i chilli do zupy dyniowej, a zagęść ją mlekiem kokosowym, żeby uzyskać pyszny i orientalny smak dania. Jeśli dynia ma miękką skórkę, to nie trzeba jej obierać, ale wystarczy dokładnie ją oczyścić i można jeść niemal w całości – gniazda nasienne należy usunąć, ale już nasiona po uprażeniu są idealną przekąską. Dzięki temu nie marnujemy ani grama warzywa. W zależności od rodzaju dyni można używać jej do wielu różnych przepisów. Do zupy idealnie nada się Hokkaido, a tzw. dynia makaronowa, jest doskonała do jedzenia od razu po upieczeniu – skropiona oliwą z solą i pieprzem.

Grzybobranie czas zacząć!

Nie musisz być grzybiarzem, żeby cieszyć się smakiem tych najbardziej pożądanych skarbów jesieni. Jeśli nie masz dostępu do grzybów leśnych, możesz oczywiście użyć pysznych złotych kurek, które w sezonie są dostępne niemal na każdym kroku! Są na tyle uniwersalne i do tego smaczne, że można ich użyć do niemal każdego dania. Zupa z kurek z dodatkiem ziemniaków i kurkumy jest idealnym pomysłem na rozgrzewającą i lekką kolację w te coraz chłodniejsze dni. Kurki świetnie sprawdzą się także we włoskim ujęciu – pasują zarówno do makaronu, na przykład tagliatelle z sosem śmietanowym, jak i nawet do pizzy! Warto eksperymentować z nimi na wszelkie możliwe sposoby, zwłaszcza wtedy, kiedy są dostępne na wyciągniecie ręki.

Klasyczne polskie jabłko

Oprócz tego, że jest świetną przekąską i bombą witaminową, możesz jabłka użyć także do przygotowania pożywnego obiadu dla całej rodziny. Starte na tarce i podduszone z cynamonem będzie świetne do zapiekanego ryżu na słodko. Układaj warstwami na przemian z ugotowanym w mleku ryżem i zapiecz kilkanaście minut w piekarniku, aż do uzyskania lekkiej chrupkości z wierzchu.

Jabłko może być także świetnym dodatkiem do klasycznych naleśników, które kochają chyba wszyscy. Z owoców wystarczy wykroić jedynie gniazda nasienne i ogonki, jeśli zostały. Warto jeść je ze skórą, nawet w daniach, żeby zachować jak najwięcej błonnika, który znajduje się właśnie w skórze, ale także nie marnować ani grama owocu.

Złota polska jesień to nie tylko znane wszystkim hasło, ale także prawda o skarbach, jakie znaleźć można w lasach, sadach i ogródkach w całym naszym kraju. Warto szukać produktów lokalnych i sezonowych, ze względu na ich dostępność, która jest gwarancją troski o środowisko, ale także wspaniałego smaku każdego z tych produktów.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange