Ekologia w firmie cateringowej — proste rozwiązania

Ponad 80% wszystkich odpadów zalegających w morzach i oceanach stanowią jednorazowe plastikowe opakowania. Niszczą one naszą planetę i negatywnie wpływają na jej kondycje. Chcąc zadbać o Ziemię, wszyscy musimy połączyć wysiłki i większą uwagę zwracać na ekologię. Zatroszczyć się o nią powinny również firmy cateringu dietetycznego. Te bowiem codziennie doręczają w swoim klientom posiłki w opakowaniach, zazwyczaj plastykowych. Czym można je zastąpić? Czy są firmy cateringowe, które stawiają na ekologie?

Catering pudełkowy – czy może być ekologiczny?

Jednym z głównych zarzutów, jaki jest stawiany cateringowi dietetycznemu to masowa produkcja plastikowych opakowań. Te są potrzebne do pakowania posiłków dostarczanych prosto pod drzwi klientów. Mają chronić dania przed zanieczyszczeniem, zachowywać ich estetyczny wygląd. Jak jednak pokazuje praktyka stosowana przez https://fit-catering.pl/eko/, dania pakować można nie tylko w plastikowe pudełka. Fit Catering swoje produkty dostarcza, pakując je w EKO opakowania, które są całkowicie przyjazne i bezpieczne dla środowiska i w 100% biodegradowalne. Te właściwości wynikają z tego, że pudełka wykonane są z pulpy celulozowej. Co więcej, folia, którą zabezpieczane są opakowania, również jest wykonana z materiałów biodegradowalnych. Oznacza to, że po zużyciu pudełek można je potraktować jako odpad organiczny lub tekturę papierową.

Nie tylko opakowania – ekologiczne rozwiązania firm cateringowych

Chcąc korzystać z ekologicznego cateringu dietetycznego, warto sprawdzić nie tylko, czy firma oferuje biodegradowalne opakowania. Takie powinny być również sztućce dołączane do posiłków. Zamiast z plastiku powinny być one wykonane z tego oznaczonego symbolem BIO. Marka Fit Catering korzysta ze sztućców wytwarzanych z bioplastiku powstałego po utylizacji pestek awokado, który rozkłada się w 240 dni. Ważne jest również, aby sztućce pakowane były w eko opakowanie, czyli np. papierowe etui. Chcąc być eko, warto przemyśleć, czy ten dodatek faktycznie jest potrzebny. Jedząc posiłki w domu czy w pracy można korzystać ze standardowych łyżek i widelców i zrezygnować z tego elementu zestawu, informując o tym wcześniej firmę cateringową.

Kolejnym wartym uwagi rozwiązaniem jest możliwość zwracania papierowych toreb, w które pakowane są opakowania z posiłkami. Te będące w dobrym stanie zostaną ponownie użyte, natomiast zniszczone, zagniecione czy zabrudzone przekazane będą na makulaturę. Warto też pamiętać, że niezwrócone torby można samodzielnie wykorzystywać np. jako siatki na zakupy, miejsce do przechowywania orzechów czy daktyli, worki do segregowania suchych odpadów. Papierowe worki świetnie też sprawdzą się do przechowania świątecznych ozdób czy zimowych akcesoriów typu czapki, rękawiczki, szaliki.

Ekologiczna dostawa

Ekologiczna firma cateringowa dba również o formę dostawy. Zestawy posiłków, zamiast samochodem mogą być dostarczane rowerem lub hulajnogą. Te środki transportu pozwalają obniżyć emisję CO2, a także wpływają komfort samego dostawcy, który szybciej będzie omijał korki, a także zadba o codzienną porcję ruchu.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange